ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Βυζαντινή  Εκκλησιαστική Μουσική έλκει την καταγωγή της από την αρχαία ελληνική μουσική.

Ως μουσικό σύστημα μορφοποιήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όταν κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα, η ελληνική μουσική και η ελληνική τέχνη εν γένει.

Ο πρώτος που διαμόρφωσε την εκκλησιαστική μουσική, σε πλήρες σύστημα με γραφή και κλίμακες – ήχους, ήταν ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός κατά τον  8ο αιώνα.

Έκτοτε η εκκλησιαστική μουσική εξελίχθηκε παράλληλα με την υμνολογία και τις λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας. Έφτασε σε πλήρη ακμή κατά τους χρυσούς αιώνες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και απετέλεσε βασικό συστατικό του Βυζαντινού πολιτισμού. Δεν σταμάτησε να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται ακόμη και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ακαδημαϊκός και συνθέτης, πατέρας της Εθνικής Ελληνικής μουσικής σχολής Μανώλης Καλομοίρης θα πει: «Πιστεύω πως οι χρόνοι της δουλείας όχι μόνο δεν αλλοίωσαν το ελληνικό λαϊκό αίσθημα, αλλά αντίστροφα ο ελληνικός μουσικός πολιτισμός επέδρασε και στη διαμόρφωση των κατακτητών του» («Νέα Εστία» 15.7.1946).

 

Αναμφίβολα η Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική που επιβιώνει μέχρι σήμερα σε όλες τις εκκλησίες του γένους επηρέασε τόσο την Δημοτική παράδοση όσο και το Ρεμπέτικο και Λαϊκό μας τραγούδι.

Μεγάλοι επίσης συνθέτες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος κ.α. παραδέχονται ότι έχουν επηρεαστεί από την Βυζαντινή Μουσική.

 

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ

Στο Εθνικό Ωδείο  οι σπουδές στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική διαρκούν 5 έτη για την απόκτηση Πτυχίου και 7 έτη για την απόκτηση Διπλώματος.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών ο μαθητής παράλληλα με την πρακτική εξάσκηση πάνω σε ολόκληρο το ρεπερτόριο της Εκκλησιαστικής μουσικής και υμνολογίας, διδάσκεται και τη θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής.

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει:

Σύντομο και Αργό Αναστασιματάριο

Σύντομο και Αργό Ειρμολόγιο

Ύμνοι του Όρθρου και του Εσπερινού

Ύμνοι της Θ. Λειτουργίας

Ύμνοι του ετήσιου Εορτολογίου

Παραδοσιακά Δημοτικά Τραγούδια πάνω σε δρόμους-ήχους της Βυζαντινής Μουσικής

 

Προκειμένου ο σπουδαστής να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών έχοντας όσο το δυνατόν πλήρεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής πρέπει να παρακολουθήσει  και τα ακόλουθα υποχρεωτικά μαθήματα:

3 Σολφέζ και 3 Θεωρίες της Ευρωπαϊκής Μουσικής

Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής

Υμνολογία

Τυπικό των Εκκλησιαστικών  ακολουθιών

Στοιχεία Λειτουργικής

Μετρική

 

Τέλος για την απόκτηση του Διπλώματος ο σπουδαστής διδάσκεται:

Ειδικά μαθήματα Εκκλησιαστικής Μουσικής

Παραδοσιακό Τραγούδι και  Διδακτική του μαθήματος της Βυζαντινής Μουσικής