ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η εξάσκηση της φωνής και του αυτιού αφορά όλους τους συστηματικούς σπουδαστές μουσικής. Άλλωστε αρχή κατασκευής των μουσικών οργάνων ήταν να μιμηθούν την ανθρώπινη φωνή όταν αυτή τραγουδά. Με την τελειοποίηση του μηχανισμού τους, κατάφεραν να ξεπεράσουν ως προς την  έκταση και την ένταση.

Στο Ωδείο με τα υποχρεωτικά μαθήματα του Solfége, της PrimaVista δοσμένης μελωδίας για φωνή και της Χορωδίας, οι σπουδαστές απ’ τα πρώτα στάδια φοίτησης, μελετούν με τη φωνή τους τον τρόπο παραγωγής του σωστού ήχου, την intonation, τη διφωνία και την πολυφωνία. Έτσι πολλοί από αυτούς που καταγίνονται με τη μελέτη κάποιου μουσικού οργάνου, ανακαλύπτουν ξαφνικά τις δυνατότητες της φωνής τους και στρέφονται παράλληλα ή ολοκληρωτικά στη φωνητική μουσική, υποβοηθούμενοι σ’ αυτό, από όλη τη προηγούμενη μουσική τους εκπαίδευση.

 

Αν προσπαθήσουμε να κατηγοριοποιήσουμε τους σπουδαστές του Τραγουδιού, έχουμε:

  • Ενήλικες που εγκατέλειψαν τις σπουδές κάποιου μουσικού οργάνου και έχουν ως όνειρο να τραγουδήσουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά για τον εαυτό τους και τις παρέες τους.

 

  • Ενήλικες ή εφήβους χωρίς προηγούμενες μουσικές σπουδές που διαπιστώνοντας ότι διαθέτουν «καλή» φωνή, επιθυμούν να την καλλιεργήσουν, να μάθουν ρεπερτόριο με στόχο την επαγγελματική ενασχόληση, πολλοί από αυτούς επηρεασμένοι  από τις αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές.

 

  • Μια ιδιαίτερη ομάδα Σπουδαστών Φωνητικής είναι όσοι μεταχειρίζονται πολύ την φωνή τους: Εκπαιδευτικοί, Τηλεοπτικοί-Ραδιοφωνικοί Ανταποκριτές, Παρουσιαστές και έχουν ανάγκη μαθημάτων ορθοφωνίας & άσκησης.

 

  • Τα τελευταία χρόνια, Ηθοποιοί και σπουδαστές Δραματικών σχολών που, εκτός των παραπάνω, προσπαθούν να διευρύνουν τις γνώσεις και τα προσόντα τους στο τραγούδι και στο χορό.

 


ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  (ΜΟΝΩΔΙΑ)

Εδώ οι σπουδαστές μελετούν την τεχνική και το ρεπερτόριο  της Όπερας, του Ορατορίου, Lied, Τραγούδια Κλασικά αλλά και νεότερα Έντεχνα και Μιούζικαλ.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Οι σπουδαστές μπορούν να μελετήσουν τόσο το Έντεχνο όσο και το Λαϊκό ή το Μοντέρνο Τραγούδι, την Τζαζ, Ροκ κ.λ.π. μουσική.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Για ενδιαφερόμενους να τραγουδήσουν Κομμάτια  Παραδοσιακής - Δημοτικής Μουσικής.

ΤΟΜΕΑΣ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ

Με σκοπό την ορθή, ευκρινή άρθρωση και εκφορά του λόγου. Απευθύνεται σε ηθοποιούς, εκφωνητές, εκπαιδευτικούς,  τραγουδιστές καθώς και σε καθέναν που χρησιμοποιεί και καταπονεί τις φωνητικές του χορδές πριν… καταλήξει στο φωνίατρο. Περιλαμβάνονται ειδικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων στην άρθρωση, την ανεξαρτητοποίηση του λαιμού, την ενδυνάμωση της φωνής κ.α.